Walstroom Loskade | Gemeente Middelburg
2021-02-01
afbeelding bij Walstroom Loskade | Gemeente Middelburg
Een walstroom of een walstroomkast is een voorziening waar schippers de elektriciteitsvoorziening aan boord van hun schip aan het plaatselijke elektriciteitsnet kunnen koppelen.

    Aan een loskade, aanlegsteiger of binnenhaven is er de mogelijkheid om (binnenvaart) schepen te laten aanmeren. Deze schepen meren aan zodat de passagiers het centrum of gebied kunnen bezoeken of van een excursie kunnen genieten. Tijdens het aanmeren is het voor de schepen verboden, vanwege overlast naar de omwonenden en milieu technische redenen, om de boordgeneratoren te gebruiken voor de elektrische voorzieningen op het schip.  Om de elektrische voorzieningen op het schip in stand te houden kunnen de schepen gebruik maken van één van de walstroomkasten die op de kade zijn geplaatst. In deze walstroomkasten zijn diverse aansluitingen beschikbaar. Voor schepen die een zwaardere voeding eisen zijn er vaak grotere walstroomkasten geplaatst, waar tevens een zogeheten Powerlock aansluiting van 400 ampère beschikbaar is. 

    Wanneer een schipper gebruik maakt van één van de WCD’s op walstroomkasten kan hij deze, met behulp van bijvoorbeeld zijn mobiele telefoon, vrijgeven voor gebruik. Met hetzelfde platform rekent de schipper ook af voor zijn werkelijk afgenomen stroomverbruik.

    Istimewa Elektro zorgt in dit project voor het uitwerken en leveren van de walstroomkasten, de coördinatie met het netwerkbedrijf Enduris en dat de schippers na plaatsing gebruik kunnen maken van een veilige en gebruiksvriendelijke (wal)stroom aansluiting voor hun schepen.