Melkwegbrug | Purmerend | Volker Staal en Funderingen
2016-05-03
afbeelding bij Melkwegbrug | Purmerend | Volker Staal en Funderingen
De Melkwegbrug over het Noord Hollands Kanaal is de nieuwe verbinding tussen het oude centrum van Purmerend en de nieuwe wijk Weidevenne. De Melkwegbrug ligt in het verlengde van de Melkweg, de historische verbinding tussen Amsterdam en Purmerend. Vanaf de twaalf meter hoge boog heeft men een bijzonder uitzicht op de oude en nieuwe stad. Met name de architectonische vormgeving van de brug inclusief de futuristische led contour- en spijlverlichting maakt het tot een mooi project.
Istimewa Elektro is door Volker Staal en Funderingen (VSF) in een vroeg stadium bij het project betrokken. Het contract voor de Melkwegbrug is gebaseerd op de UAV-gc, een systems engineeringssystematiek, waarin onze ontwerpafdeling de vrijheid heeft een mooi ontwerp te maken. Samen met VSF hebben we het ontwerp gemaakt, het elektrotechnische aspect heeft immers veel raakvlakken met de civiele en werktuigbouwkundige werkzaamheden. In de betonfundaties zijn allerhande mantelbuizen voorzien voor het later kunnen aanbrengen van de elektra. Om kinderziektes te ondervangen en de doorlooptijd in Purmerend zo kort mogelijk te houden, heeft Istimewa Elektro in Vlissingen een zo gedetailleerd mogelijke testopstelling mét de motoren die straks in Purmerend dienst gaan doen opgesteld. Begin van het jaar heeft een montageploeg van Istimewa Elektro op de productielocatie van VSF in Rotterdam de nodige voorbereidingen getroffen. Bijvoorbeeld het aanbrengen van de futuristische led contour- en spijlverlichting op de prefab brugdelen.

Eind mei 2012 zijn de werkzaamheden in Purmerend gestart. De besturingskasten, afsluitbomen, land- en scheepvaartseinen zijn geplaatst, bekabeling is getrokken en aangesloten. De inbedrijfname en het testen van de draaibruggen is voorspoedig verlopen. Istimewa Elektro heeft in de Jan Blankenbrug een bedienplek ingericht. Een glasvezelverbinding zorgt voor de verbinding met de onbemande Melkwegbrug. Deze is nu bedienbaar vanuit de Jan Blankenbrug. Via een intercom en camerabewaking houdt men wel één op één contact.


Bekijk hier het fotoalbum van de bouw "Melkwegbrug".