ZoRo Busbaan | Mourik Groot Ammers
2016-05-30
afbeelding bij ZoRo Busbaan | Mourik Groot Ammers
De hoogwaardige busverbinding tussen de RandstadRail haltes Rodenrijs en Zoetermeer Centrum West, genaamd ZoRo-bus is in gebruik. Het traject van de ZoRo-bus is ongeveer 7 kilometer lang en loopt via een vrije busbaan door Bergschenhoek en Bleiswijk (gemeente Lansingerland) dit direct naast de HSL. Istimewa Elektro heeft in opdracht van Mourik Groot Ammers het complete E&I deel uitgevoerd.
Het traject is voorzien van zes haltes. Per halte is de energievoorziening van de netbeheerder, de elektrische verdeelinrichting en delen van de ICT installatie van RET in één straatkast worden opgenomen. De haltes zijn voorzien van cameratoezicht, noodoproepsysteem (Noodintercoms), verlichting, reclamevitrines, ABRI’s en reis informatiepanelen. De ICT installatie van de ZoRo bushaltes zijn gekoppeld aan de bestaande systemen, zoals die binnen RET worden toegepast. Dit geldt zowel voor functionaliteit als werking en opbouw van de systemen. De voorzieningen van de haltes staan op een hoger niveau dan die van een gebruikelijke bushalte. Dit uit zich met name in het gebruik van noodintercoms en cameratoezicht. De centrale installatie van de ZoRo bushaltes is ondergebracht in de Telecomruimte van Randstadrail halte Rodenrijs. Middels een glasvezelverbinding vindt de communicatie plaats tussen de ICT installaties.

Om te voorkomen dat onbevoegde voertuigen de busbaan gebruiken zijn er in het traject zo genaamde bussluizen geplaatst. Een bussluis bestaat uit een betonnen prefab put met hierin een Blocker (blokkeerelement). De bussen zijn voorzien van speciale zenders en in het weg dek zijn detectielussen geplaatst. Deze combinatie zorgen er voor dat de besturing van de blockers een signaal ontvangen voor het laten zakken van de blocker en zo toegang te kunnen verlenen aan de bussen..

Verder is de ZoRo busbaan door Istimewa Elektro voorzien van een aantal VRI installatie op de kruisingen en openbare verlichting bij de verschillende voet- en fietspaden.

Hoofdaannemer Mourik Groot-Ammers B.V. www.mourik.com