Istimewa werkt aan eerste duurzame tunnel
2015-05-31
afbeelding bij Istimewa werkt aan eerste duurzame tunnel
“De Vlaketunnel is de eerste tunnel in Europa met ledverlichting” De Vlaketunnel ligt op het traject A58 van Bergen op Zoom naar Vlissingen en gaat onderdoor het Kanaal door Zuid-Beveland. In 1972 is de tunnel aangelegd om de toenemende verkeersdrukte op de snelweg en op het kanaal op te vangen. In 1976 werd de tunnel geopend voor verkeer. De Vlaketunnel heeft een lengte van 774 meter. De Vlaketunnel wordt sinds maart 2009 grondig gerenoveerd door Rijkswaterstaat. Na de eerste renovatie in 1993 vindt er nu een volgende renovatie plaats waarbij de tunnel wordt aangepast naar de hedendaagse eisen op het gebied van verkeersveiligheid, techniek en duurzaamheid. Siemens Nederland is de hoofdaannemer voor het project en is daarmee verantwoordelijk voor het ontwerp, de realisatie en de nazorg.
"De Vlaketunnel is de eerste tunnel in Europa met ledverlichting"

De renovatiewerkzaamheden bestaan voornamelijk uit het renoveren en aanpassen van een groot deel van de technische installaties Een belangrijk tunnelcomponent is de verlichtingsinstallatie in de beide tunnelbuizen. Voor de renovatie is gekozen voor de toepassing van LED-verlichting. Deze verlichting heeft een duurzaam aspect als het gaat over energieverbruik, levensduur en onderhoudskosten. Verder heeft Ledverlichting goede lichteigenschappen ten aanzien van

kleuronderscheiding en regelbare intensiteit hetgeen de verkeersveiligheid ten goede komt. De Vlaketunnel is een Oost – Westtunnel; dit betekent een ongunstige zichtbaarheid bij lage zonnestanden in de ochtend- en avonduren. De ingangszone van de tunnelbuis is daarom extra verlicht om een meer geleidelijke overgang van buiten naar binnen te waarborgen.

Istimewa Elektro heeft samen met Siemens en Nacap een montagemethode ontwikkeld voor de bevestiging van de LED-armaturen met de bijbehorende voorschakel- en dimapparatuur aan het tunnelplafond. Uiteindelijk is in het gelukt om in een periode van 4 weken de noordbuis geheel om te bouwen van TL-verlichting naar LED-verlichting. Er zijn ruim 700 LED- armaturen met 50 schakelboxen gemonteerd, nadat de oude TL-lichtbakken waren verwijderd. Alle bekabeling naar de verdelers in het middentunnelkanaal is eveneens gelijktijdig vernieuwd.

 

Na de test en de acceptatieprocedures kon met de tweede tunnelbuis worden aangevangen. De ombouw van de zuidbuis is daarna, door een geoliede montagetrein, in 3 weken gerealiseerd. Een enorme prestatie van Istimewa Elektro en haar partners die uitermate wordt gewaardeerd.

De Vlaketunnel zal de eerste tunnel in Europa worden die volledig is verlicht met ledverlichting. De leds zullen zorgen voor zeker een halvering van het energieverbruik. De leds zullen naar schatting vijftien jaar meegaan. Hierdoor hoeft Rijkswaterstaat de komende jaren geen lampen meer te vervangen. Dat betekent automatisch minder hinder voor het verkeer, omdat de tunnel minder vaak wordt afgesloten. En dat brengt ook weer minder onderhoudskosten met zich mee.

De weggebruiker zal zeker de voordelen van ledverlichting waarderen. Er is een doorgaande lijn van licht ontstaan, zonder onderbreking. Hierdoor is het zicht in de tunnel aanzienlijk verbeterd en het rijden door de tunnel een stuk veiliger en comfortabeler.