CCTV Maasbracht
2015-06-10
afbeelding bij CCTV Maasbracht
De nieuwe bediencentrale in Maasbracht bedient diverse sluizen en andere objecten voortaan op afstand voor een snellere doorstroming van schepen. Het project van opdrachtgever Siemens is gestart in 2009 en eindigt eind juli 2015. De Regio centrale zelf is in 2013 in bedrijf genomen met de eerste bedienplekken voor sluis Maasbracht. In 2014 zijn de objecten sluis Heel, Linne, Roermond Born en Belfeld succesvol omgebouwd. In april 2015 zijn de objecten van bedienpost Maastricht (sluis Bosscherveld, stuw Borgharen en Sint Servaasbrug) aangesloten op de regio-centrale. Alle objecten in de Maas van Maastricht tot en met Belfeld worden nu bediend vanuit de nieuwe Regio Centrale Zuid.
Naast de originele opdracht van de regio centrale heeft er ook een separaat meerwerkproject plaatsgevonden op dezelfde objecten. Hierbij zijn alle onderdelen van de CCTV systemen (beeldschermen, camera's, glasvezelnetwerken op de sluis, nieuwe glasvezelkabel van sluis Heel naar sluis Roermond, etc.) op de objecten vervangen. Het gehele areaal heeft nu nieuwe IP-camera's met HD kwaliteit. Deze camera's zijn geplaatst volgens het nieuwste kader zicht van Rijkswaterstaat, waardoor de bediening op afstand voldoende zicht heeft om de objecten veilig te bedienen.

Momenteel is Istimewa Elektro volop bezig met de afronding en oplevering van het project. De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het wegwerken van restpunten, fatsoeneren van de bedienplekken en het samenstellen van de opleverdossiers. Naar verwachting wordt het projectdeel van beide projecten 31 juli 2015 opgeleverd, waarna een onderhoudsperiode van twee jaar in gaat voor Istimewa Elektro.