Zeelandbrug wordt proeftuin voor onderhoud aan verkeersbouwwerken
26-11-2020
afbeelding bij Zeelandbrug wordt proeftuin voor onderhoud aan verkeersbouwwerken
De provincie, HZ, Istimewa, en Stichting World Class Maintenance kijken gezamenlijk of ze met vernieuwende technieken een beter zicht kunnen krijgen op de staat waarin de brug verkeert. "We willen voorkomen dat er onveilige, onbetrouwbare of economische situatie ontstaat", zegt gedeputeerde Harry van der Maas (SGP). Er wordt gestreefd naar 100 procent voorspelbaarheid. Dat voorkomt onaangename verrassingen en spaart geld uit.
Nog tien jaar en dan is de Zeelandbrug aan het einde van zijn technische levensduur. Dan staat de provincie voor de keuze tussen levensduur verlengend onderhoud of een complete renovatie. Daarop wordt nu al ingespeeld door van de Zeelandbrug een proeftuin te maken voor slim onderhoud.

De provincie, HZ, Istimewa, en Stichting World Class Maintenance kijken gezamenlijk of ze met vernieuwende technieken een beter zicht kunnen krijgen op de staat waarin de brug verkeert. ,,We willen voorkomen dat er onveilige, onbetrouwbare of economische situatie ontstaat”, zegt gedeputeerde Harry van der Maas (SGP). Er wordt gestreefd naar 100 procent voorspelbaarheid. Dat voorkomt onaangename verrassingen en spaart geld uit.

Sensoren
Op de Zeelandbrug zullen onder meer sensoren worden gebruikt. Dat scheelt fysieke inspecties. Dat is goedkoper, betekent minder gevaar voor het personeel en minder stremmingen voor het verkeer. De provincie steekt 100.000 euro in de proeftuin, die als het goed is een werkwijze oplevert die ook kan worden gebruikt bij andere bruggen en viaducten.
 
Bron: PZC, Ernst Jan Rozendaal 25-11-20