Françoisbrug | Nieuwerkerk aan den Ijssel
09-12-2019
afbeelding bij Françoisbrug | Nieuwerkerk aan den Ijssel
Nieuwerkerk aan den IJssel - "Hij beweegt weer als een zonnetje", glunderde Alwin Steenbergen van het bij de renovatie van de Françoisbrug betrokken constructiebedrijf. Toen vrijdag, bij de officiële ingebruikname, het brugdek geruisloos omhoog ging. Nadat dat weer op zijn plek lag en de slagbomen open gingen, konden volgens de technisch adviseur die het renovatieplan voor de brug maakte vooral fietsers merken dat er iets is veranderd. "Door hydraulische cilinders onder het dek, klappert de brug minder als er een vrachtwagen overheen rijdt. Als fietser kon je van die klap voorheen best last hebben."
"Waar het bewegingswerk van een brug meestal zo'n vijftig jaar meegaat, was deze brug al na veertig jaar echt aan renovatie toe", vertelde hij. 
In de hameitorens (de witte pylonen naast de weg) is de afgelopen maanden orde op zaken gesteld. "Een heleboel rammelende onderdelen zijn eruitgehaald en een compleet nieuwe aandrijving erin gezet. Met nieuwe asjes en nieuwe lagertjes is alles weer up-to-date."

Bij hoge temperaturen in de zomer hoeft de brug niet meer te worden gekoeld met water. Doordat de voormalige voegovergang - tussen landhoofd en brugdek - te krap was, was koelen nodig om uitzetting en daarmee knelling te voorkomen. Dat probleem is verholpen. "Bij warm weer kan de brug weer lekker zijn gang gaan."
Met een likje verf voor de hameitorens wordt de renovatie binnenkort helemaal afgerond.

De brug wordt op dit moment veel gebruikt door vrachtwagens die het zand, dat nodig is voor de aanleg van de nieuwe verbinding van de A16 en A13, vanaf schepen op de Hollandsche IJssel via de A20 en A16 naar de plek van bestemming vervoeren.

In het vaarseizoen, dat begin april van start gaat, zal de brug weer regelmatig open staan. Afgelopen seizoen waren er 124 doorvaarten. (Judith Rikken)
Bron: Hart van Zuidplas 3 december 2019