Circulaire economie
08-07-2015
afbeelding bij Circulaire economie
Na het bestijgen van de CO2-Prestatieladder naar niveau 5 is Istimewa Elektro alweer bezig met de volgende ‘duurzame’ ontwikkeling. Istimewa Elektro is partner geworden van Stichting Het Groene Brein Roots om te kijken wat Istimewa Elektro zou kunnen doen om hier verder in te ontwikkelen. Stichting Het Groene Brein is een stichting die een netwerk van 75 wetenschappers verbindt aan bedrijven om zich te ontwikkelen op het gebied van de ‘Nieuwe Economie’, een verzamelnaam voor allerlei ontwikkelingen die zorgen voor een groenere, duurzamere en socialere economie. Het Groene Brein Roots is onderdeel van dit Groene Brein dat bedrijven niet met wetenschappers, maar met MBO’ers verbindt. In dit kader wil Istimewa Elektro samen met deze MBO’ers kijken hoe Istimewa Elektro zich kan ontwikkelen richting deze nieuwe economie. De Provincie Zeeland sluit ook aan om met de drie O’s (Onderwijs, Ondernemen en Overheid) dit probleemstuk aan te pakken.
10 juni was de officiële lancering van het Groene Brein Roots waarbij Istimewa Elektro aanwezig was. Istimewa Elektro heeft hier meteen een voorbeeld van circulaire economie laten zien, een manier van werken waarbij je met afval weer nieuwe producten maakt in plaats van het weg te gooien. Istimewa Elektro heeft afval verzameld en meegenomen naar de lancering bij de RDM campus in Rotterdam. Daar lag het afval bij de deur met een bordje "gratis af te halen". Ondertussen was met een deel van het afval door de leerlingen van het Pontes College in Goes iets nieuws gemaakt, broches die de bezoekers kregen bij het verlaten van de lancering. Deze konden opgespeld worden als sieraad. Dit was een voorbeeld dat het afval wat iedereen gratis mee mocht nemen, maar waardeloos leek, uiteindelijk omgezet kon worden in een nieuw product wat waarde had.

Als vervolg zijn op 17 juni tijdens het innovatiecongres van Scalda Vlissingen twee workshops gegeven met de werknemers van Scalda over dit thema om met elkaar na te denken over de mogelijkheden om met de Nieuwe Economie in het onderwijs aan de slag te gaan. De reacties waren enorm goed en er kwamen genoeg ideeën om dit in het onderwijs toe te passen.

Op dit moment is de Provincie Zeeland met Impuls Zeeland bezig om te kijken naar mogelijkheden om de nummer twee circulaire economie in Nederland te worden. Op dat plan zal Istimewa Elektro dan inhaken om samen met het onderwijs met dit thema verder te gaan.

Frank Leeman (links) was aanwezig bij de kick off namens Istimewa Elektro