Nieuwsflits
juni 2016
Roparun
Onze collega Erno Mulders heeft deelgenomen aan de RopaRun. Samen met zijn team heeft hij €25.000 opgehaald voor het goede doel. Dit jaar was de 25e editie van de RopaRun.

Het doel van de RopaRun is het geldelijk steunen van diverse ziekenhuizen, instellingen en stichtingen, die het leven van de kankerpatiënt en de families van deze patiënten draaglijker maken. Dit kan zijn van het geven van voedselpakketten, massages, aankopen en inrichten van vakantiehuizen tot aan ziekenhuisinrichting en apparatuur. In 2016, de jubileumeditie – dit was de 25e RopaRun -, is er bijna 5,5 miljoen euro opgehaald. Sinds de Roparun in 1992 voor het eerst georganiseerd werd, is al meer dan 73 miljoen euro bijeengelopen. Een heel mooi bedrag!

RopaRun staat voor de hardloopestafette vanaf Parijs (Pa) naar Rotterdam (Ro). In de eerste edities is liep men vanaf Rotterdam naar Parijs. Vandaar de naamgeving. Echter omdat het evenement in Frankrijk niet leeft en in België en Nederland wel, is het gezien de support onderweg en de indrukwekkende finish in Rotterdam besloten om in Parijs te starten en in Rotterdam te finishen.

Hardlopend dus van Parijs naar Rotterdam. Dat is ongeveer 520 km. Het team waar Erno deel van uit maakte – Team 233, Doelbewust – bestond uit 2 ploegen van elk 4 hardlopers, die per ploeg in estafettevorm steeds 50 km aflegde. Daarna was er tijd voor eten, een massage en rusten op het basiskamp dat verplaatsbaar was langs de route. Per ploeg waren er 2 fietsers, waaronder Erno. Wij zorgden voor de veiligheid van de loper, we navigeerden de juiste route (vooraf vastgesteld door de organisatie) en gaven drinken, eten en jasjes aan waar nodig.

"Met voldoende fietskilometers in de benen en een paar keer als team geoefend op de technieken van de RopaRun, vertrokken we op Pinksterzaterdag naar Parijs. Ingedeeld in Team 1 mocht ik starten in Parijs. Na een lunch, wat foto's van het terrein en nog onder de indruk van de grootte van het evenement, vertrokken we op zaterdagmiddag om 15.33 uur. De eerste 50 km, wat neerkwam op ongeveer 4,5 uur, gemiddeld ca 11,5 km/h, waren we vergezeld van een waterig Frans zonnetje. Om ca 20.00 uur waren we op ons wisselpunt (ieder team kan zelf de route indelen). Even een 'juich', 'ging goed' en 'veel succes'-moment en team 2 was onderweg voor de volgende 50 km. Wij konden door naar het basiskamp. Die stond gebivakkeerd op 100 km van de route.

De kook- en massageploeg stond al te wachten. Daarna nog snel even 2 uur plat op een veldbed in een vrachtwagen. Voor mijn gevoel had ik mijn ogen nog maar even dicht gedaan en toen konden we er al weer uit. Team 2 was immers al bijna bij het wisselpunt. Snel warm aankleden, nog een materiaal- en proviandcheck, verlichting aanzetten en op weg een koude nacht in.

Dit 4,5 uur ritme hielden we zo'n 400 km vol. Ongeveer tot Pinkstermaandagochtend 2.00 uur. We waren als team aangeland in Antwerpen. Vanaf Antwerpen zouden we als fietsers de complete afstand fietsen naar Rotterdam. Gewoon omdat het een geweldige kick zou zijn om door alle dorpen en steden heen te komen. Vooraf had ik daar nog mijn bedenkingen bij. Achteraf ben ik blij dat ik alles gefietst heb. Onderweg (in België en Nederland) zijn er diverse geweldige doorkomsten. Vergelijkbaar met een mix van carnaval en dorps- of muziekfeesten. Onderweg heb ik een huwelijksaanzoek meegemaakt, koeken, fruit en boterhammen met gebakken eieren en spek aangeboden gekregen, diverse bands, zangkoren, dj's, omroepers en podia gezien. Ook konden we op een paar plaatsen meedoen met diverse dansjes en werden we versierd met slingers. Kortom echt een mooie en bijzondere ervaring, waarvan je zoveel adrenaline krijgt, dat je geen vermoeidheid of zadelpijn meer voelt.

Nog een bijzondere doorkomst was Steenbergen. Ons team heeft daar jaarlijks een 'meet en greet' met familieleden. We hebben een halfuurtje de tijd genomen om bij te praten en te knuffelen met het gezin, familie en andere kennissen. Het doel, de flow, de adrenaline, maar ook de vermoeidheid en emotie zorgen ervoor dat dit voor mij een bijzondere ervaring was. Genoeg energie getankt om tot Rotterdam door te gaan.

De finish (maandagmiddag ca 14.45 uur) in Rotterdam was druk, overweldigend en ook daar waren weer fantastisch veel toeschouwers om ons te laten blijken dat we een mooie prestatie hadden geleverd. Net daarvoor was het erg indrukwekkend om langs  de Daniel de Hoed kliniek te komen. Daar stonden patiënten buiten.

Wat nu na een aantal weken overheerst is een herinnering aan een mooie ervaring. Sfeer en gezelligheid binnen het team. Drukke doorkomsten en feestelijkheden in diverse Belgische en Nederlandse plaatsen. Een ervaring om niet te vergeten en die naar meer smaakt! Als team 233, Doelbewust hebben we toch mooi € 25.000,- bij elkaar gebracht. Mede dankzij de ondersteuning van diverse collega's! Top Bedankt!"

Terug naar de nieuwsflits