Nieuwsflits
januari 2016
Interview met Jiska van Berkel
Jiska, je bent werkzaam als hardware engineer bij Istimewa Elektro, wil je in het kort iets over jezelf vertellen?

Ik ben begonnen als maritiem officier op de Koopvaardij nadat ik de Hogere Zeevaartschool had afgerond. Dit heb ik zo'n drie jaar met veel plezier gedaan, maar om sociale redenen ben ik hiermee gestopt (drie maanden weg en zes weken thuis is niet niks, je houdt geen sociaal leven meer over). Ik ben gaan solliciteren en vond een baan binnen de technische dienst van een kartonnagebedrijf in het oosten van het land. Binnen die functie was ik ook belast met het oplossen van storingen, zowel mechanisch als elektrisch. Hierdoor kwam ik erachter dat elektrotechniek toch wel het meest interessante was waar ik mij mee bezig kon houden. Ik ben verder gaan leren door cursussen te volgen en binnen het bedrijf ben ik gepromoveerd tot coördinator technische dienst. Uiteindelijk had ik mijzelf zover ontwikkeld dat het tijd werd voor een nieuwe stap: ik wilde hardware engineer worden. Ik ben gaan solliciteren en kwam terecht bij mijn vorige werkgever. Daar heb ik de kans gekregen om het vak te leren.
Ruim anderhalf jaar geleden ben ik moeder geworden van mijn dochter Noa. Omdat ik alleenstaand moeder ben, leek het mij verstandig om wat dichter bij familie te gaan wonen. Ik ben gaan solliciteren en al vrij snel werd ik na een aangenaam sollicitatiegesprek aangenomen bij Istimewa Elektro. Ik heb mijn huis in Zutphen te koop gezet en hoop zo spoedig mogelijk een nieuwe start te kunnen maken in Rilland.
Trouwens, het Zeeuwse is voor mij niet onbekend. Ik ben in 1977 geboren in het ziekenhuis in Goes. Mijn ouders zijn vanuit Rotterdam in Krabbendijke komen wonen toen ze trouwden en wij hebben daar gewoond tot mijn negende jaar. Helaas moesten we verhuizen vanwege het werk van mijn vader. Nu voelt het dus ook wel een beetje als thuiskomen.

Wat heb je jezelf ten doel gesteld binnen deze functie?
Ik ben erg leergierig en wil graag alles weten. Bij mijn vorige werkgever heb ik vooral besturingen voor bijvoorbeeld productielijnen geëngineerd en geen bruggen of sluizen. Mijn doel voor nu is om alle ins en outs van bruggen en sluizen te weten te komen. Van het bepalen van de risico's tot aan de realisatie en alles wat daar tussen in zit en wat ik hiermee nog vergeet. Daarnaast wil ik mezelf verder verdiepen in de risico-inventarisatie en machineveiligheid. Ook wil ik goed op de hoogte blijven wat betreft alle geldende normen en wetgeving en wil ik kennis blijven verzamelen over alle technische onderwerpen waarvan ik wat minder verstand heb. Je kunt niet alles weten, maar het is wel een mooi streven.

Heb je een leuke anekdote of grappig voorval dat je wilt vertellen?
Niet specifiek, maar er zullen er ongetwijfeld nog genoeg komen.

Hoe zie je jouw rol binnen de ontwikkeling van Istimewa Elektro als organisatie?
Soms slijten dingen erin: zo hebben we het altijd gedaan. Het zijn goede en bewezen oplossingen, maar toch probeer ik via een andere invalshoek hiernaar te kijken. Door mijn opgedane kennis en ervaring bij vorige werkgevers en door het volgen van cursussen probeer ik nieuwe, vereenvoudigde en/of goedkopere ontwerpoplossingen aan te dragen. Dit zodat onze ontwerpen altijd zullen blijven voldoen aan de huidige stand der techniek.

Heb je nog tips voor klanten van Istimewa Elektro?
Alles is mogelijk. Leg de vraag neer bij Istimewa Elektro en wij dragen een oplossing aan die past bij de wensen van de klant. Mocht de vraag technisch lastig of niet uitvoerbaar zijn, dan denken wij graag mee over hoe we dit op kunnen lossen is. Immers: er leiden meerdere wegen naar Rome.

Terug naar de nieuwsflits