Nieuwsflits
November 2015
Interview met Marcel de Keijzer
Marcel, je bent werkzaam als inspecteur Istimewa Elektro, wil je in het kort iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Marcel de Keijzer, ik ben 47 jaar, woonachtig in Vlissingen en vader van een zoon en een dochter. Op de MTS te Vlissingen heb ik in 1990 mijn diploma Energie- en Commerciële Techniek behaald. Na mijn schooltijd ben ik als een van de laatste lichtingen nog in militaire dienst gegaan voor de duur van 12 maanden.
Kojo Engineering was het eerste bedrijf waar ik ben aangenomen in de functie van technisch tekenaar op het kantoor in Vlissingen en later gedetacheerd bij EPZ te Borssele. Deze functie heb ik drie jaar vervuld. Het werk was na drie jaar helaas niet meer uitdagend genoeg en ik miste het avontuurlijke en het saamhorigheidsgevoel van de militaire dienst. Vandaar dat ik solliciteerde bij de Koninklijke Marine. Na een intensieve keuringsweek, zowel geestelijk als lichamelijk, werd ik aangenomen als onderofficier technische dienst elektrotechniek. Vijf jaar heb ik gevaren op een mijnenjager van de Alkmaar klasse. Hier heb ik het technische vak mogen leren. Vanwege de geboorte van mijn zoon werd het van huis af zijn steeds moeilijker en in januari 2001 heb ik mijn ontslag ingediend.
Bij Istimewa Elektro werd een inspecteur voor de nog op te richten afdeling Inspectie gezocht. Dit leek mij een grote uitdaging en op 1 februari 2001 kreeg ik een bureau op het "toenmalige" kantoor van Tony Nijssen.

Wat heb je jezelf ten doel gesteld binnen deze functie?

In het eerste jaar was het moeilijk om een doel te stellen. De tools, daarmee bedoel ik de methoden om een elektrotechnische installatie compleet van A tot Z te inspecteren en daarna te beoordelen in de vorm van een rapportage, waren niet of nauwelijks aanwezig. Het eerste jaar lag de prioriteit dus op het ontwikkelen van inspectie protocollen, opleveringsrapporten en methoden om onze eigen kwaliteit te waarborgen. Er moest eerst een basis gelegd worden.
Momenteel is de afdeling Inspectie in Vlissingen uitgebreid met 3 inspecteurs: Marcel Goudzwaard, Gerrit van Belzen en Roger Wouts. Het streven is dat de afdeling Inspectie nog in omvang gaat groeien waardoor we flexibeler zijn en onze projecten efficiënter kunnen plannen.

Heb je een leuke anekdote of grappig voorval dat je wilt vertellen?

Er zijn diverse anekdotes die zich de afgelopen 14,5 jaar hebben afgespeeld, deze vond ik zelf een van de leukste. Bij het project Born en Maasbracht, zaten we in het hotel Lakerhof. Dit was een kleinschalig hotel, te Ohee en Laak.
Met een man of acht leefden we daar week in, week uit. Het eten was er doorgaans prima, echter was er een keer een misstap van Rob, de chef. We kregen boerenkoolstamppot met verse worst. De kritiek die hierop volgde was niet van de lucht. Noem je dit boerenkool? In Zeeland noemen we dit aardappels… petaten met af en toe een groen blaadje. Is dit verse worst? Dit is een fabrieksworst. Leo Degeling pakte de worst vast met zijn grote hand en propte deze respectloos en ongecontroleerd in de berg wat voor boerenkoolstamppot moest doorgaan. Hilariteit in het Lakerhof! De chef verscheen aan onze tafel en er vormde zich een discussie. Waarop Rob uiteindelijk zei: "Kunnen jullie het beter? Dan gaan jullie morgen zelf koken in mijn keuken." En zo geschiedde het. De volgende dag waren we met drie tweetallen in de keuken om onze kookkunsten te laten zien. We aten als voorgerecht gamba's in knoflookolie, als hoofdgerecht als ik me nog goed herinner, varkenshaas met roomsaus en als toetje: crêpe Suzette met sinaasappelsaus. Het eten was heerlijk deze avond en de misstap van de vorige dag was snel vergeten.

Hoe zie je jouw rol binnen de ontwikkeling van Istimewa Elektro als organisatie?

Mijn rol en de rol van de afdeling Inspectie zal intensiever worden de komende jaren, dit in verband met het groeiend aantal maintenance projecten, die eigenlijk altijd diverse inspecties bevatten.
Een ander groeiende tak van sport is de "Kwaliteits controle" (QC), deze zal ook toenemen bij onder andere de petrochemische industrie, de offshore industrie maar ook intern bij Istimewa Elektro. Dit zal gepaard gaan met meer schriftelijke vastlegging en juridische verantwoordelijkheid.

Heb je nog tips voor klanten van Istimewa Elektro?

Als werkgever bent u verplicht om zorg te dragen voor de werknemer. De elektrotechnische installatie moet in een veilige staat verkeren, zodat de werknemer veilig zijn werk kan uitvoeren.
Dus laat daarom uw installatie en de elektrische arbeidsmiddelen met regelmaat controleren, zeker na verbouwingen en/of uitbreidingen van uw bedrijfspand(en).
Een ander belangrijk punt is het onderhoud. Besteed aandacht en zorg aan uw arbeidsmiddelen, houd daarbij in acht: hoe intensiever het gebruik, des te vaker dient er een periodieke controle te worden uitgevoerd. De gebruikelijke éénjarige inspectiecyclus kan hierdoor niet voldoende zijn en zal men regelmatiger dienen te controleren.

Terug naar de nieuwsflits